КОЗМЕТИКА
Още полезни съвети за ползване на етеричните масла
Преди да започна да дестилирам билки, аз ползвах доста време само етерични масла. Затова знам доста от тях кой и как ги произвежда (има разлика да речем между Надин и Лавена), кое за какво и т.н. Тук споделям само личен опит.
Затова можете напълно да ми се доверите.
И така:

maselСмеси от етерични масла за масаж и разтриване:

За ревматични болки

 • Тамян – 5 капки
 • Евкалипт – 5 капки
 • Розмарин – 15 капки
 • Бадемово масло – 50 мл
За тонизиране на мускулите и облекчаване на леки болки

 • Тамян – 5 капки
 • Евкалипт – 5 капки
 • Розмарин – 15 капки
 • Бадемово масло – 50 мл
Общо отпускащо масло

 • Индрише – 10 капки
 • Лавандула – 10 капки
 • Риган – 5 капки
 • Бадемово масло – 50 мл
Масло афрозидиак

 • Розово масло – 13 капки
 • Жасмин – 4 капки
 • Иланг –иланг – 8 капки
 • Бадемово масло – 50 мл
КОМПРЕСИ

За компреси най-често се ползват следните етерични масла: мента, лавандула, розмарин, евкалипт и др.

Студени компреси

Ползват се при главоболие, остри травми, повредени сухожилия или стави, натъртвания, навяхвания, оттоци

Приготвят се като в 200 мл студена вода се добави 200 гр лед. Към тях се прибавят 25 капки етерично масло разтворено в 10-15 грама пчелен мед. В тая смес се потапя дебела многослойна марля и след леко изстискване се поставя върху поразения участък. В марлята може да се поставят парченца лед. Отгоре се изолира с парче дебела вълнена тъкан и се закрепя с бинт или лейкопласт. Студения компрес се държи докато се сгрее до температурата на тялото.

Горещи компреси

Прилагат се при хронични възпалителни, склеротични, деструктивни процеси и обменни нарушения. Болки в мускулите е ставите.

Смес от мед и етерично масло в пропорция 1:1 се нанася върху проблемната област. Отгоре се поставя пергамент или целофан, а най отгоре дебел вълнен плат. Закрепва се с бинт или лейкопласт. Престоява от 20 до 80 минути. След свалянето на компреса остатъците от сместа трябва да се втрият с 2 до 4 минути масаж.

ПРЕВРЪЗКИ

Превръзката с етерични масла е великолепно средство позволяващо да се получи изразен ефект при различни повреди на кожната повърхност. Ползват се при рани, след операционни шевове, изгаряния, измръзвалия, циреи, пъпки, тромбофлебит с трофични нарушения, екземи, гъбични поражения на кожата и др.

Етеричното масло се нанася върху марлен тампон и се закрепва с бинт. След 2-4 часа превръзката се сменя.

Най-често ползваните за превръзки масла са : чаено дърво, евкалипт, лавандула, розмарин, лимон, карамфил, сандалово масло.

ЖАБУРЕНЕ, КАПКИ

Жабуренето и накапването позволяват да се отстранят възпалителни, застойни, склеротични и травматични процеси в носоглътката, органите на слуха и устната кухина. Способстват за регенерацията на тъканите и потискат развитието на инфекции и възпалителни процеси. Ползват се при остри възпаления на горните дихателни пътища, болести на носа и гърлото, остри хронични отити, тонзилити, стоматити, гингивити, парадонтоза и др.

Жабурене: В 100 мл топла вода се добавят 10-15 капки етерично масло смесено с половин лъжичка сода бикарбонат. Времетраенето на жабуренето се увеличава постепенно до 7-8 минути.

Жабуренето е по-ефективно ако се направи с маслена смес на тлъсто масло (зехтин) с етерично масло в съотношение 2:1 или 1:1. Разтворът трябва да предизвиква леко щипане. Ако усещането е изгарящо се разрежда За жабурене се взима една чаена лъжичка и се жабури около пет минути, след което се изплюва.

Най-подходящи за жабурене на гърлото са следните масла: карамфил, лимон, евкалипт, лавандула, чаено дърво.

Най-подходящи за жабурене на устната кухина: карамфил, мента, портокал, лавандула, роза.

Със същите разтвори може да се прави апликация на венците при парадонтоза, стоматити, гингивити и др. За целта в разтвора се натопява марля и се поставя върху венците за 30-90 минути.

Капки за нос: в една чаена лъжичка тлъсто масло (например пшеничен зародиш) се добавят 2-5 капки от някое от следните масла : чаено дърво, евкалипт, лавандула, кипарис или роза. Във всяка ноздра се капват по 20 до 80 капки от тая смес, след което е необходимо да се полежи с отметната назад глава, докато разтворът се разнесе в носоглътката. През първия ден с хрема е нужно да се капят капки на всеки 1-2 часа. През следващите дни 2-3 пъти дневно. За профилактика – 1 път дневно. Много важно е разтворът да не предизвиква парене е леко пощипване. Ако е силен се разрежда. При остри и хронични синузити след накапване на капките, в ноздрите трябва да се поставят тампони напоени със същата смес за 0,5-1,5 часа.

Капки за ухо: ползват се при остри и хронични болести на ухото. Капват се 2-4 капки смес от тлъсто масло (зехтин) с етерично масло в пропорция 1:1, след което ухото се запушва с памук. Ако процесът е остър е много ефективно след накапването в ухото да се постави тампон напоен със същата смес. Ползва се някое от следните масла: герания, чаено дърво, лавандула, евкалипт или кипарис.

КЛИЗМА

Клизмата е промиване на задния проход с ароматична вода. Прилага се при проктит, хемороиди, запек, хроничен колит, язвен колит, аденома на простата, простатит, болести на бъбреците и пикочните пътища и други болести на органите в малкия таз.

На половин чаена лъжичка сода бикарбонат – 5-7 капки етерично масло. Получената смес се разтваря в 200 мл вода. Отначало се въвеждат тия 200 мл ароматна вода, а след това останалата – до 1 литър. Водата се задържа вътре 5-10 минути. Най-подходящите масла за клизма са: чаено дърво, хвойна, лимон, евкалипт, роза. С ароматната смес може да се направи и микроклизма.

Температуропотискаща микроклизма: евкалипт, чаено дърво или лавандула.
Микроклизма при хемороиди: роза, герания, лавандула, лимон.
ДАМСКИ ДУШ

Дамският душ промива стените на влагалището със струя вода съдържаща етерично масло. Има противовъзпалителен, антибактериален, противовирусен, противогъбичен и противозачатъчен ефект. Нормализира секреторните функции на влагалището. Има изразен дезодориращ ефект. Прилага се при болести на репродуктивните органи и малкия таз.

В 200-300 мл преварена топла вода (37-40 градуса по Целзий) се добавя смес от половин чаена лъжичка сода бикарбонат и 3-7 капки етерично масло. С тая смес се прави промивката.

Ползва се някое от следните масла:

 • При възпаление – чаено дърво, евкалипт, герания, хвойна, роза.
 • За хигиена – лавандула, лимон, роза
 • Еротично – роза, иланг-иланг, сандал
 • Ароматизиращо – роза, лимон
ВАНА

Ваните те са едни от на ефективните начини за въвеждане на етеричните масла в тялото. Маслата контактуват с цялата повърхност на тялото, бързо проникват в кожата, попадат в лимфната система и кръвния поток оказвайки мощно въздействие върху целия организъм. Ваните могат да бъдат общи – за цялото тяло или частични – за краката, ръцете или седалището. Ползват се при хипертонична болест І – ІІ степен, неврози, дерматози, хронични женски полови болести, болести и последствия от травми на опорно-двигателния апарат.

Ваните могат да се подготвят по два начина. При първия 5-20 капки масло се разтварят в 50 грама мляко и се добавят във водата на ваната. Така маслото се дисперсира добре във водата и се поема от кожата на цялото тяло. Вторият начин е по лесен – етеричното масло се капва директно във водата. Но тогава то изплува над нея и не попива така добре. В тоя случай след излизане от ваната тялото не бива да се подсушава веднага, за да може маслото да се поеме от кожата.

За профилактика се взима една вана седмично. С лечебна цел 2-3 вани седмично. Продължителност на процедурата от 5 минути при първата вана като, постепенно се увеличава до 20 минути. Температурата на водата – около 37 градуса по Целзий.

Ползват се следните масла:

 • За тонизиране: хвойна, розмарин
 • Успокояваща: портокал, маточина, босилек
 • Уравновесяваща: иланг-иланг, роза, сандал
 • Простуда: лимон, евкалипт, чаено дърво, хвойна
 • Умора: мента, лимон, сандал
 • Еротична: иланг-иланг, роза, герания, сандал
ОБТРИВАНЕ

Обтриването има меко действие върху целия организъм. Прилага се при неврози, високо кръвно налягане, затлъстяване, травми на опорно-двигателния апарат.

Прилага се като в 2-3 литра топла вода се добавите 10-25 капки масло, което харесвате като аромат. Тялото се обтрива с хавлиена кърпа натопена в тая вода . Обтриването се прави около 5 минути.

ИЗМИВАНЕ

Простичка, но изключително приятна процедура. Обезпечава прекрасен цвят и свежест на кожата на лицето. Изглажда бръчките и предпазва от главоболие.

В чаша вода се добавят 1-2 капки масло от лавандула, мента или роза. Лицето се наплисква със затворени очи и се изтрива със салфетка , след което очите могат да се отворят.

СРЕСВАНЕ

Върху зъбите четката за коса се нанася малко масло с аромат – на вкус. Косата се разчесва по тоя начин 2-3 пъти дневно. Това осигурява блясък и здрава коса. (Внимание – възможно е четката или гребенът да са от материал, който се разтваря от етеричното масло).

ОБОГАТЯВАНЕ НА КОЗМЕТИКА

Можете да подобрите качеството на ползваните от вас козметични продукти – кремове, шампоани и др. като добавите 1 до 5 капки масло на 30 мл продукт.

АРОМАТИЗИРАНЕ НА ПРАНЕ

Добавете 1.до 5 капки масло във водата за плакнене на прането. За да миришат приятно хавлиите, дрехите и чаршафите сложете няколко капки от любимото масло на парченце плат и го сложете при прането в сушилнята.  Капнете няколко капки свежо масло на филтъра на прахосмукачката. Лимонът дава усещане за свежест и чистота, а маслото от индрише отстранява мириса на животни.  

 Ако са ви нападнали мишки или мравки сложете няколко капки мента на памуче и разположете на проблемните места. Хлебарките не обичат евкалипт, а мухите босилек. Ако ви е досадно бръмченето на комарите, прогонете ги с цитронела и лимонова трева.

Направете си истински парфюм с етерични масла. Сложете 25 капки в 30 мл спирт или водка. Ако използвате цветни масла не пръскайте по-дрехите. 
 
При брадавици използвайте една капка неразредено лимоново масло, като пазите околната кожа. Използвайте неразредени масла само при изрични указания от ароматерапевт.

Розмарин, босилек, мента - идеални за ученици, студенти и всички, които имат нужда от по-добра концентрация. Когато отивате на изпит, капнете на носна кърпичка няколко капки от маслото, с което сте учили. 
 
При дълго, уморително шофиране използвайте розмарин, босилек или мента

Ароматите продават! Искате да смените жилището си, а няма желаещи? Преди да поканите евентуални купувачи ароматизирайте кухнята с канела и карамфил, спалнята с иланг-иланг, а банята с лавандула.

Авиокомпаниите и хотелите използват етерични масла, за да помогнат на клиентите си да преодолеят умората от смяната  на часовите пояси.

Рибарите от години използват анасон, за да прикрият човешката миризма. Сложете 1-2 капки на пръстите преди да сложите стръвта.

Спомените, свързани с определен аромат са много по-силни от останалите. Познати аромати могат да помогнат на човек в безсъзнание или кома.

По време на раждане маслата успокояват, засилват контракциите, пречистват въздуха. Според статистиката 60% жените, раждали с помощта на етерични масла напускат болницата по-рано и по-рядко имат нужда от операции.

За да се отървете от миризмата на тютюн или готвено използвайте канела, лавандула, лимон, портокал, чаено дърво, розмарин.

Ако не вярвате, че маслата проникват през кожата намажете ходилата си с чесън  - след 1 час от устата ще лъха на чесън. 

Ако ви прилошава при пътуване масажирайте корема с ментово масло и капнете на кърпичка или в ароматизатора в колата.

Летенето също може да създава проблеми. При подути глезени и ходила използвайте студен лавандулов компрес или масажирайте с лавандула или евкалипт. Ако просто сте нервни капнете индрише или друго любимо масло на носна кърпичка  

Ако вашето дете не иска да ходи на училище, опитайте да го подмамите с лавандула и иланг-иланг.

Маслото от лимонова трева е по-ефикасно срещу стафилококус ауреус в сравнение с пеницилина и стрептомицина.

Чаеното дърво се използва при ухапване от фуниевиден паяк, лавандулата - от черен паяк вдовец. Това са двата най-отровни познати паяка, чиито ухапване е с фатални последици. Маслото от пачули се е използвало при ухапване от змии.

Copyright © Йордан Йорданов. All Rights Reserved.
Искате да поръчате? - Пишете ми