Какво е флорална вода и какви видове има?

lavanda  Отскоро и във веригата магазини ДМ и във веригата магазини на Карфур се предлагат и у нас Флорални води. Най-лесно се произвежда флорална вода като се разтварят малки количества есенции в дестилирана вода. Естествено, че флорална вода, произведена от синтетична есенция и дестилирана вода няма как да е полезна с нещо друго, освен като нетраен аромат, да речем при гладене. Флоралните води, произведени на база много слаб разтвор, но на естествено 100% чисто етерично масло все пак са запазили по малко от полезните свойства и на съответното масло. Такива води вече могат да бъдат и заместител донякъде на флоралните води, получени при реална дестилация.
Но все пак: Флоралната вода е продукт, получен при дестилация на самото растение, а не чрез разтвор. Така, и само така флоралната вода поема в себе си най-голямата част от биологично активните вещества на растението!.  
Така и само така, съхранявайки свойствата на етеричните масла,  флоралните води (хидрозолите)  стават вече безопасни за ползване върху нежните участъци на кожата на тялото ни или на кожа, склонна към възпаления. Т.е. основното предимство на хидрозолите пред етеричните масла е в щадящото въздействие на кожата, слизестата обвивка и т.н. Точно тази особеност позволява хидрозолите да се използват и в по-големи количества.  И/или да се използват и при деца.
Предназначение на флоралните води:
1. За овлажняване
В стаи с парно или с климатик флоралната вода е незаменима за предотвратяване на изсушаването на кожата. Неизсушената кожа винаги е жива. Препоръчително е и след слънчеви бани да се ползват определени флорални води. Отново с цел предотвратяване на изсушаването на кожата. След пилинг също е препоръчително да се ползват хидрозоли, за да помогнат на кожата. Най-простия начин за овлажняване на кожата е чрез шпрей-помпа. Пръска се от разстояние 20-30см.
2. За снемане на грим и тонизиране вечер.. 
Напоявате тампон с хидрозол и изтривате кожата толкова, колкото е необходимо. 
3. За лечение.
Има флорални води, които могат да се използват при различни случаи и външно и вътрешно. Държа да предупредя да не се ползват в никакъв случай флорални води вътрешно без консултация с лекар!  Външно флоралните води се използват за лечение чрез компреси, седящи вани, и инхалация. За сваляне на възпаления, за мускулни болки, разтягания, за третиране на кожни проблеми от типа на екземите, , за инхалация, за СПА-процедури  и просто за ароматерапия.  
4. Като добавка в готови козметични продукти.
Искате да подсилите ефекта на лосиона? Или на водата за уста? Или просто не искате да ползвате лосиони на спиртна основа, защото те изсушават и дразнят кожата? Можете да изплаквате косата с подходящ хидрозол. Можете и на бидето да съчетаете хигиената с терапията. 
Ето някои препоръки за различни флорални води при различни проблеми:
- при суха и чувствителна кожа ползвайте вода от лайка и редувайте с вода от здравец;
- при мазна кожа вода от вербена (градинско растение, което вече продават вместо калдаръмчета) или портокалова;
- за застаряваща кожа вода от липов цвят.
Хидрозолът от лавандула пък например, премахва пърхота. 
Хидрозолите, произведени и предлагани от мен тук са само и единствено произведени чрез дестилация на съответното растение. Преди дестилацията винаги снимам и суровината. 
За всеки хидрозол отделно съм посочил при какви случаи е полезен в придружаващия го текст. 
Българите сме хора, за които Константин Иречек е казал, че обичаме да си пречим един на друг. Затова, за да няма излишни въпроси отговарям: Знам добре руски език. Всички рецепти и препоръки за приложения на флоралните ми води са на база прецизен подбор и сравнения на информация от необятния РуНет, т.е. сайтове на руснаци и рускоговорещи специалисти.