Натуралната козметика
за и против
Какво да гледате
Този път без хидрозоли.
И така:

authors_cosmeticsНатуралната козметика в последните години завоюва все по-голяма популярност, в това число и сред звездите. Но нека да претеглим нейните за и против.

Главното достойнство на натуралната козметика е липсата в нея на сгъстители, емулгатори и т.н. химии, вредни за нашия организъм. В нея и да се използват консерванти, те са само природни специални консерванти, използвани и в хранителната промишленост. А и суровините за тези консерванти са пак само от атурални продукти. Така че нито един съмнителен елемент не попада в нашия организъм.

Недостатъкът на натуралната козметика е краткият и срок за съхраняване и ползване. Този срок е не по-голям от година. Освен това натуралните козметични продукти често са в неудобна консистенция и понякога нямат чак този докаран аромат, както химията.

Много считат, че натуралната козметика е по-ефективна от произведената от химико-фарма концерните. Твърди се, че натуралните компоненти идеално пасват на кожата и косата и по-лесно се усвояват от организма ни. Изследователите от американската медицинска асоциация са съгласни с тези твърдения. Според техни изследвания у 89% т жените, които са преминали на натурална козметика се е подобрил цвета на лицето. А над 90% от жените твърдят за по-голяма ефективност на натуралната пред синтетичната козметика в борбата с бръчките. По принцип само професионалната козметика от високо ниво е сравнима по ефективност с натуралната.

Но! Понякога натуралната козметика предизвиква алергии. Защото натуралните продукти не минават през тези химически очиствания и обработки. Затова ако пролетта с ужас чакате да свърши цъфтенето - по-добре не ползвайте и натурална козметика. Или още по-добре: изтествайте първо натуралния продукт на сгъвката на лакътя.

Асортимента на натуралната козметика е твърде широк. Той може да удовлетвори даже и най-взискателен купувач. Има средства за грижа за кожа от какъв да е тип, антицелулитни и моделиращи продукти за тяло шампоани за коса и даже парфюми. Има си и международни организации, които се грижат за контрола над натуралната козметика.

Единствено цветовата гама на натуралната козметика е по-ограничена. Любителките на по-ярки и наситени тонове ще бъдат разочаровани. Също и по отношение на богатството от тънки аромати. Все пак повечето аромати са синтетични и затова от тях могат да се правят милиони комбинации. Като говорим за натурална козметика, става дума не само за билки. Но става дума и за цветни минерали, восъци и натурални масла. Като написах натурални, се сетих: да обърна специално внимание на разликите между натурална и органическа козметика. Макар и в повечето скъпи продукти канцерогенните на база нефт продукти вече са заменени, все още ма много химия в елитната козметика. Според изследвания козметиката с разни био, еко и т.н. все още съдържа само 70% натурални продукти. Останалите 30% са си пак химия.

Повечето организации, сертифициращи разните био и еко са си на практика под контрола на фармахимиите. Най-вероятно затова ни Ecocert във Франция, ни Soil Association във Великобритания, ни Oasis (Organic and Sustainable Industry Standards) в САЩ желаят даже да дефинират точни стандарти за натурална козметика. Затова, когато купувате козметика, означена като натурална, все пак гледайте да няма ни едно от долоизброените съединения:

 • Лаурил (натриев сулфат)
 • Лауреат (друго име на натриевия сулфат)
 • Аммониум лаурет сулфат
 • Алуминий
 • Животински мазнини
 • Диетаноламин
 • Диоксин
 • Формалдехид
 • Еластин
 • Флуоровъглероди
 • Петролати
 • Минерални масла
 • Синтетични оцветители
 • Пропиленгликол

Например минералните масла не могат да се адсорбират от кожата.

Copyright © Йордан Йорданов. All Rights Reserved.
Искате да поръчате? - Пишете ми