Авторски права
Йордан Йорданов & ДанТЕС 21
за разликата между отвара и дестилат
за хидрозолите
защо и кога и как едното и другото

Сами разбирате, че е трудно да се разделят твърдо хидрозолите на такива за козметични цели и такива за вътрешна употреба. Защото един дестилат от мента може и да се пие, но може и да се добавя в лосиони и/или просто да се пръска с шпрей. 

И все пак си има билки, които нямат никаква козметична стойност и са само за лечение на определени болестни състояния. Каква е разликата между традиционния начин на приложение на билката и хидрозола? 

Обикновено билките се използват в народната медицина под формата на отвара. Вариш еди колко си минути или заливаш с кипяща вода. С което се очаква да се получи извлек на активните вещества от билката във водата. После водата се прецежда и започва приемането по рецептата преди или след храна или там по друга схема.

Добре. Но какво е дестилатът от билката?  Ами чиста, прозрачна вода, която е поела всичко, което може да се поеме през водата. Първо, дестилацията трае достатъчно дълго, за да се извлекат активните съставки на билката. И второ, дестилацията винаги е и процес на  пречистване. Т.е. за разлика от отварата , която да речем, ако е от корени може да ви докара даже микробни инфекции, дестилатът е гарантирано чист.

И трето, много важно! Дестилатът, за разлика от отварата е идеален за профилактика и рехабилитация. Защо?

Не от всяка билка може да се получи дестилат. Просто в доста от случаите, при дестилация, активната (лечебна) съставка не минава процеса на превръщане в пара и обратно втечняване, а остава там - в отварата на дъното на казана. Как се разбира дали активната съставка минава в дестилата или не, е просто. Ако дестилатът си мирише на билката, или има вкусът на билката, значи активната съставка е минала. Ако не - значи е останала там - в отварата.Например белият пелин горчи и мирише на бял пелин и лекува рани и екземи. Дестилатът от бял пелин също мирише на пелин, но не толкова силно. Дестилатът също горчи, но не толкова силно. Значи? Дестилатът, за разлика от етеричното масло или отварата,  има пак свойствата на белия пелин, но не е толкова концентриран. Заради което вече дестилатът има  профилактично и рехабилитационно действие, без да претендира за силата на лекарствения извлек. Да, като пръснете с шпрей дестилат от бял пелин на екзема или рана пак щипе. Но не толкова силно, както ако сложите директно счукани листа или марля напоена с пелиново масло. Да не говорим, че дестилатът от бял пелин е много по подходящ за овкусяване на виното или бирата. Просто нищо не чакате. Сипвате дестилат във виното и вуаля - напитката пелин е готова. Хем чисто, хем на всеки според вкуса. Хем незабавно. Хем ако искате само на една чаша, без да съсипвате останалото си вино.

Същото важи например за дилянката. Аз дестилирах счукани корени от дилянка. Корените на дилянката действат успокоително при безсъние. Извлеци от корените на дилянката успокояват нервната система и удължават естествения сън. Екстракти и отвара от билката премахват сърдечните спазми, нормализират нарушения сърдечен ритъм и понижават кръвното налягане. Дилянката се прилага при безсъние, неврози, нервно сърцебиене, критическа възраст, болезнена менструация, епилепсия, гуша и виене на свят. Но отварата от дилянката си е почти валериан. Неприятно откъдето и да го погледнете за пиене. Докато дестилатът вече е с поносим вкус. И пак да повторя - 100% чист. И може вече по-спокойно да се пие вечер, ако страдате от безсъние. Както и като профилактика при високо кръвно.

Примерите са много. Също имам дестилат и от котешка стъпка. Да, тя повишава имунната система. И има още ред други лечебни приложения. Ноо... вижте какво е написала една явно опитвала доста котешка стъпка дама, в блога си на kasnaprolet9999.blog.bg "Моят опит: Видно е, че с котешката стъпка има успешно лечение само ако извлека е с висока концентрация, а това може да се постигне с доста варене или под формата на спиртен есктракт. Така че препоръчания по-горе студен извлек в “начин на приготовление”, взето като информация от нета ми се вижда несериозно". Схващате ли за какво говори дамата? А какво е дестилацията? Ами тя е и концентрация. Нали точно концетрацията на алкохола от джибрите ни дава водката или ракията? 

Ами за смрадликата? Предлагат ви листа. Най-често брани не в гората, а край пътя. Т.е. с тежките метали. И като я оставите за да получите я маслен извлек, я настойка, какво получавате? Боже опази! А през дестилата хем снижавате вероятността от тежки метали почти до нула, хем получавате чиста смрадликова вода. Гарантирано чиста! А смрадликата най-често се ползва за промивки все пак . Т.е. хигиената е важен фактор за използването на билката.  

Накрая някой ще запита: Е, добре. Как така хората не са сетили да предлагат дестилати, ами препоръчват все отвара или настойка? Отговорът е прост. Билката е билка. А българинът има казани по селата или на вилата си. Но казаните са по 100-200 литра обем! Я идете и наберете билка и я сложете в такъв казан? Колко ще наберете? За колко време се пълни 100-литров казан с лайка? Ами може и лайката и да прецъфти докато го пълните. Същото важи и за 'Карловска роза", "Лавена" Шумен и т.н. Разговарял съм с техни представители. Не им е изгодно просто да зареждат с друго, освен с промишлено добиваните етерични култури. Да не говорим, че дестилацията на билки има и друг съществен момент. Билката често намирисва казана. И ако е голям - иди го мий със специални химикали и препарати. Преди да сложиш другата билка. Аз имах такъв един нещастен опит с един китайски звезден анасон. Мамка му! Три пъти дестилирам след това чиста вода! За да се изчисти кондензора. И все смърди на проклетия звезден анасон. Ами ако беше 100-литров казан и бях хакнал след китайската билка добивът от цяла нива мента? Хвърляш я и духаш супата.  Затова аз с моят електрически 5-литров и от алпака дестилатор мога. И затова и съм единственият за сега с моя си опит. 

Copyright © Йордан Йорданов. All Rights Reserved.
Искате да поръчате? - Пишете ми